Bonitetna ocena

Bonitetna ocena oziroma finančna ocena je izčrpen pregled poslovanja podjetja ali samostojnega podjetnika, ki temelji na analizi poslovanja v preteklem letu.

Na portalu Companywall je bonitetna ocena kombinacija statične in dinamične ocene. Statična ocena je izračun več kazalnikov ob predaji letnega poročila, dinamična pa se spreminja skozi leto.

Statična bonitetna ocena je sestavljena iz kazalnikov uspešnosti in kazalnikov likvidnosti.

Na dinamičen del bonitetne ocene pa vplivajo različni dejavniki, ti pa so:

Podjetja in podjetniki lahko na podlagi bonitetne ocene predvidijo, kako previdni morajo biti pri poslovanju s potencialnimi in obstoječimi partnerji, poleg tega pa bonitetna ocena deluje kot motivator, saj lahko podjetje z višjo bonitetno oceno doseže večji ugled v poslovnem prostoru.

 

 

LEGENDA BONITETNIH RAZREDOV

Bonitetna ocena je razporejena v pet različnih razredov:

Bonitetna ocena AAA je najvišja možna ocena. Podjetje s to bonitetno oceno posluje brezhibno že dalj časa, v roku odplačujeje vse svoje obveznosti, ni bilo v blokadah ter ima v prihodnosti  zelo malo možnosti rizičnega poslovanja

Podjetje posluje dobro, ali pa je mlajše, ali pa ima rahlo slabše poslovanje od AAA, vendar je zanesljivo, stabilno in zaupanja vredno

Podjetje ima rahlo nihanje v dobičku, ali pa je imelo kdaj blokiran račun, načeloma pa je zanesljiv partner in ne kaže znakov stečaja.

Podjetje z oceno BBB je imelo v preteklosti težave pri poslovanju in likvidnosti, vendar še vedno posluje dokaj dobro. Zanesljivost poslovanja s podjetjem je povprečno.

Bonitetna ocena CCC pomeni, da ima podjetje težave. Lahko, da je že v stečaju. Prihodnost podjetja je vprašljiva.

To podjetje nima bonitetne ocene zaradi pomanjkanja podatkov, zelo verjetno je, da je podjetje na novo ustanovljeno in je izračun bonitetne ocene nemogoč.

 

Zakaj je dobro poznati bonitetno oceno podjetja?